środa, stycznia 14, 2009

Kotta Pilafi, czyli danie z jednego garnka dla jednej osoby

Skład:
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka100 g ryżu białego lub brązowego
  • pół cebuli (chyba że ktoś bardzo lubi, to więcej)
  • mała puszka pomidorów, ok. 200-300 g albo tyle samo pomidorów, ale wtedy dobrze jest je sparzyć i obrać ze skórki
  • oliwa, olej lub inny tłuszcz
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego albo ketchup
  • szklanka bulionu z kurczaka albo szklanka rosołu
  • czosnek jeżeli ktoś lubi
Mięso i cebulę drobno pokroić wrzucić do rondelka na rozgrzaną tłuszcz i podsmażyć na dużym ogniu. Dodać ryż i smażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz (ok. 3-5 min). Dodać bulion, pomidory i koncentrat. Wymieszać z pieprzem, zmniejszyć ogień i... poczekać. Ile? aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion (ok. 20 min). Może pojawić się potrzeba dolania wody... to dolać zanim się przypali. I mieeeszaaać, i mieeeszaaać, żeby się nie przypaliło.
Podawać z zieloną sałatą.

Przepis jest na prawdę prosty i nie wymaga dużych nakładów finansowych ani pracy. A do tego nie ma po tym dużo zmywania i studencki brzuszek pełny.

Brak komentarzy: